
Hiiriä ja hirviöitä on oiva opas piirretyn ja muun animoidun elokuvan historiaan. Teos kattaa animaation kehityksen niin Hollywoodissa, Japanissa, Suomessa kuin muuallakin maailmassa 1800-luvulta nykypäivään.
Kirja sopii yhtä hyvin aiheesta kiinnostuneille lapsille kuin eri alojen opettajillekin. Historiikin tekijä Juri Nummelin on pitkän linjan animaatioharrastaja ja hän on kirjoittanut useita tietokirjoja elokuvien historiasta.
ISBN: 978-952-83-0023-6
Osta kirja: Adlibris
Ote kirjasta:
Disneyn ensimmäiset animaatiot vuosina 1921–1923 olivat Laugh-O-Grams-sarjan elokuvat, jotka Disney vielä teki nuoruutensa asuinpaikkakunnalla Missourissa. Jo tässä vaiheessa Disney teki animaatioversioita saduista, joita tuli koko uransa ajan varioimaan moneen kertaan, kuten Liisa ihmemaassa, Tuhkimo, Jaakko ja pavunvarsi, Kultakutri ja kolme karhua ja niin edelleen. Disneyllä oli työkumppaneinaan Ub Iwerks, Hugh Harman ja Rudolph Ising, joista kaikista tuli tärkeitä animaationtekijöitä, tosin Iwerksiä lukuun ottamatta muilla studioilla.
Laugh-O-Grams-sarjan elokuvia valmistui seitsemän, mutta ne eivät saaneet maanlaajuista levitystä, ja Disneyn firma meni konkurssiin. Elokuvista viimeisessä, Alice’s Wonderlandissa, nuori tyttö tulee animaatiostudioon, jossa nuori Disney esittelee hänelle animaation hienouksia, ja tyttö on niin innoissaan näkemästään, että joutuu yöllä unessa ”Cartoonlandiin”. Tarina ei varsinaisesti perustu Lewis Carrollin romaaniin, vaan on vain saanut siitä inspiraatiota. Elokuva ei saanut teatteriensi-iltaa, ja Disney näytti sitä vain mahdollisille levittäjille muutettuaan vuonna 1922 Hollywoodiin. Siellä hän perusti veljensä Royn kanssa studion ja oli näin ensimmäinen Hollywoodissa toiminut animaattori.
Disney jatkoi Alice’s Wonderlandin tyylillä seuraavassa sarjassaan Alice in Cartoonland (1924–1927), jossa elävänä kuvattu Alice seikkaili piirrettyjen olentojen parissa. Alice-elokuvissa niiden animoidut hahmot olivat kuitenkin kiinnostavampia ja elävämpiä kuin tekopirteästi esiintynyt päähenkilö, jolla ei myöskään tuntunut olevan persoonallisuutta. Lisäksi taustat tehtiin mahdollisimman yksinkertaisesti, mikä oli tietysti tämän ajan animaation tyypillinen ominaisuus. Tosin jo tässä vaiheessa Disneyn ja kumppanien animaatio oli sujuvampaa ja elävämpää kuin kilpailijoiden.